Zener'in Laneti

    Yazan: Sis Etiket: »
    Beğeniler


    Yazarı :Jean Christophe Grangé
    Çeviren :Tankut Gökçe
    Orjinal Adı :La Malédiction de Zener
    Yayın Evi : Doğan Kitap
    Basım Tarihi : 03 - 2010
    ISBN : 9786051114910
    Sayfa Sayısı : 48

    Jean Christophe Grangé’ın yazdığı, Phillippe Adamov’un resimlediği Zener’in Laneti, ABD ve SSCB gibi süper güçlerin parapsikolojiyle merak salıp gizliden gizliye araştırma yaptığı Soğuk Savaş yıllarında geçen bir macera.Beş duyumuz dışında kalan sezgilerimizi ifade etmek için kullanılan ESP (Extrasensory Perception), yani Duyuötesi Algılama kavramı ortaya çıktığından beri merak konusu olmayı sürdürmektedir. Üstelik bu konu yalnızca UFO’lara, ruhlar alemine ve parapsikolojiye kafayı takmış fanatikler için değil, özellikle 60’lı yıllarda Süper Güç ülkelerin askeri kanadı ve gizli servisleri için de ilgi odağı olmuştur.Sovyetler Birliği sözkonusu yıllarda bu konuda bir bilimsel seferberlik başlatmış ,bu konuda bilimadamlarını sınırsızca desteklemiştir. İlk parapsikoloji bilgini Edward Naumov’un araştırmaları çok ilginçtir.. Bu bilgiler zaman zaman ciddiyetini kaybedip, komplo teorilerine dönüşse de süzerek okuduğunuzda şaşırtıcı ayrıntılarla karşılaşabilirsiniz. Zener’in Laneti adlı çizgi-romanın hikayesi de tam da bu dönemde geçiyor işte. Öykünün önemli bir kahramanı da Zener Kartları…





    Karl Zener’in 1930’larda J.B. Rhine ile birlikte tasarladığı Zener kartlarının amacı insanlarda var olduğuna inanılan ESP gücünü ortaya çıkarmaktı. Beş çeşit kart vardı; yıldız içinde yıldız, üç dalgalı çizgi, artı işareti, daire ve kare. Bu kartlardan 25 tanesi bir Zener destesi oluşturur. Test gayet basitti, ESP gücü sınanan kişi diğer bir kişinin seçtiği kartın ne olduğunu bilmeye çalışacaktır. Başarı yüzdesi ondaki telepati ya da “clairvoyance” yeteneğini (duvar gibi katı nesnelerin arkasını görebilme gücü) ortaya koyacaktır.


    1968’de Paris’te, tarihe damgasını vuran 68 olaylarının hemen öncesinde başlayan hikayemizin kahramanı Sibylle üniversitede gönülllü olarak bu kartlarla yapılan deneylerde denek olarak çalışmaktadır.Sıkı bir Stalinci olan Profesör Bruner Sibylle'nin diğer deneklerden çok farklı tepkiler verdiğini anlar. Bu deneyler onun öngörü yeteneğinde belirgin bir artışa neden olur. Sibylle bir takım şeylerden kuşkulanmaya başlasa da bir aşk ilişkisine girdiği profesör onu her defasında ikna eder. Oysa Sibylle kuşkularında haklıdır. Profesör’ün niyeti Sibylle’i ,kendisine söz verilen araştırma imkanı karşılığında Sovyetler Birliği’ne kaçırmaktır.Deneyler 1971 yılında Moğolistan da Tokomak bölgesinde TK 15 adı verilen gizli bir araştırma tesisinde bölgede yıllardır yaşayan şamanların da katılımıyla devam eder.Tesiste kazayla oluşan bir füzyon patlaması ve yayılan radyasyonun ardından tesisten seçilen bir grup şamanlardan yılların öğretisi olan güçlerini devir alıp Taş meclisinin yeni üyeleri haline gelirler.


    Üçüncü fasikül bu olaylara KGB nin son vermesi ve Sibylle ile bebek kızının Paris 'e dönmesiyle biter.

    Birer sanat eseri niteliğinde resimlenmiş kareler,Grange'ın parapsikoljik olayları anlatmakta kullandığı güzel dil ile ünlü romanı Taş Meclisi'nin öncesini anlatan bu çizgi romanı keyifle okuyacağınıza inanıyorum.Sbylle / Tahnitçiler / Tokamak olarak ilk üç fasikülü yayınlanmıştır.

    Kariyerine bilimkurgu çizgi-romanlarıyla başlayan Adamov ise piyasadaki ününü 1985’te yayımlanmaya başlayan Le Vent des Dieux adlı Samuray maceralarına borçlu. 1993 ve 97 arasında kendi yazıp çizdiği Dayak ile ünlü yayınevi Glenat ile çalışmaya başlayan, Adamov daha sonra Jean Dufaux’nun yazdığı ve Joseph von Sternberg’in filminden esinlenen “L’Imperatrice Rouge”u resimlemişti.

    Siz de Yorum yapın