Buz ve Ateşin Şarkısı II - Taht Oyunları 2

    Yazan: Sis Etiket: »
    Beğeniler



    Orjinal Adı : A Clash of Kings
    Yazarı : George R R. Martin
    Çevirmen : Sibel Alaş
    Türü : Roman
    Yayın Evi : Epsilon Yayınları
    Sayfa Sayısı : 2 kitap herbiri 487
    Basım Tarihi : Kasım 2011

    Daha önce buradaki yazı ile sizleri dizinin ve kitap serisinin ilki ile tanıştırmıştım. Dizinin ikinci sezonu Nisan 2012 de başlayacak, ama kitapların 2ci bölümü çoktan Türkçeye çevrilmiş olarak piyasaya çıktı, okundu, pek beğenildi. Sıra sizleri bu kitap ve o bilinmedik diyarla tanıştırmaya geldi.

    İlk kitabı bitirdiğimizde Eddard Stark genç kral Jeoffrey tarafından öldürülmüş, en büyük oğlu Robb Kuzey'in tüm orduları ile Kral Toprakları'na ilerliyordu. Daenerys Targaryen kocası Khal Drogo'yu ölümün kollarından kurtarmış ama onu hiçliğe hapsetmişti. Kocasını alevler içine atarken o alevlerden yeni çocukları, ejderhaları dünyaya getirmişti. Sansa kralın yanında tutsak, Arya kayıp,John Snow yemini ile babası arasında ikilemde kalmışken şu cümle okuyucuya kışı iliklerinde hissettiriyordu. Winter is coming ( kış geliyor).

    Yeni kitapta ise tüm topraklar kana bulanmış, savaşın uğramadığı ülke kalmamışken insanlar kendilerine hükmeden ve her biri kendisinin gerçek kral olduğunu iddia eden dört hükümdarın altında açlıktan ölmektedir. Her biri yeni pazarlıklar yapıp yeni ittifaklar kurmaya çalışırken hiç beklenmedik ihanetleri de görmektedirler. Kuzeyde sakat çocuk Bran yaşının çok çok üzerinde olan olayların ortasında kalmışken; güneyde akraba ilişkisinin tohumu olan çocuk kralın sapkınlıklarını engelleme adına Kral Eli olan bir cüce kraliçeyle ve saraydakilerle güç savaşına girmiştir. En kuzeyde Sur un ötesinde Stark piçi Snow yabanılların da bu savaştan kendilerine pay koparmaya niyetlendiklerini görmekte ve yabanıllarla gece yürüyenlerin arasında bir yandan kışla savaşmaktadır. Arya kendini bir erkek çocuk görüntüsünde savaşta el değiştiren kalelerden birinde ailesinden gelecek en küçük haberi bile dinlemekte bulmuşken bir yandan da savaşın gidişatını etkileyecek ufak tefek şeyler yapmaktadır. Artık adına Ejderha Anası denilen Dothrak Khaleesisi Daenerys Targaryen denizin ötesinde kendisinin, at adamların ve ejderhalarının denizi geçmesini sağlayacak dostluklar kurmaya çalışmaktadır.





    Eğer fantastik kurgu severlerdenseniz elinizden bırakamayacağınız bir kitap dizisi bu. Şimdiye kadar yaratılmış fantastik dünya örnekleri içinde ( Yüzüklerin efendisi, Stephen Kingin Kara Kulesi, Harry Potter ve tabii ki Ejderha Mızrağı serisi ) bence en başarılılardan biri. Coğrafyayı neredeyse kendi gözlerinizle görmüş gibi tanır hale geliyorsunuz okumaya başladıktan bir süre sonra. Her bir karakter için ihanete uğradıklarında üzülüp, bir savaşı kazandıklarında sevinip, tehdit edildiklerinde onlar adına korkabiliyorsunuz. Kitabın bir sonraki sayfasında neler olacağını heyecanla beklerken bir an önce bitmemesi için sindire sindire okumaya çalışıyorsunuz. Ama kitap eninde sonunda bitiyor, bu sefer de dizisinin görüntülerini hayalinizde canlandırmaya çalışıyorsunuz. İyi bir çevirinin de payı var tabbi ki. Sonuçta okumayı sevdiğiniz bir dal ise fantastik kurgular bu kitabı kaçırmayın.



    Bu da arka kapak yazısı :

    Krallar çarpışırken tüm diyar titrer...

    George R. R. Martin, Taht Oyunları'nın sabırsızlıkla beklenen devam kitabı Kralların Çarpışması'nda okuyucuları eşsiz hayal gücüyle buluşturuyor. Büyü, intikam ve savaşla dolu, eşi benzeri görülmemiş bir dünyanın kapıları açılırken büyük bir serüven başlıyor.

    Alev ve kan rengine bürünmüş bir kuyruklu yıldız, gökyüzünü baştan başa kaplamıştır. Ejderha Kayası'nın kadim kalesinden, Kışyarı'nın haşin topraklarına kadar korkunç bir keşmekeş hâkimdir. Altı güç, Demir Taht'ı ve parçalanmış Yedi Krallık'ı ele geçirmek için kıyametvari bir savaşa hazırlanmaktadır. Gecenin karanlığında ölüler yürümekte, kardeş kardeşi katletmektedir. Bir akıl şövalyesi, tehlike saçan bir büyücü kadını zehirlemek peşindedir. Bir prenses, öksüz oğlan kılığında dolaşmakta; Ay Dağları'nın vahşi adamları, yağma için inmektedir. Kardeş katli, zillet, simya ve kıyımla ilerleyen bu macerada zafer, kılıcı ve kanı en soğuk olanların dahi olabilir...

    One Response so far.

    1. Sis, iyi misin? Sana bir mim var bende. Böylece merakım da zail olur
      diye düşünmedim diil hani.

    Siz de Yorum yapın